Становище на АСТ във връзка с

14.05.2010

ПМС 76/2010г. за 10% съкращение на разходите на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити и решението на Правителството на Република България за 20% съкращаване на бюджетните  трансфери от 04.05.2010 г., както и стопирането на сесията за субсидия на театрални проекти на частни театри и независими театрални организации, обявена от Министерство на културата на 18.03.2010г. (първата обявявана от години отделна сесия за финансиране на тази сфера на българския театър)

Смятаме, че с влизането в сила на тези антикризисни мерки се оформя една нова криза. Смятаме, че няма белези за предварително проведен прецизен анализ на следствията, до които съкращаването на бюджетни средства за Министерството на Културата води. Според нас се създава единствено перспективата България да остане без действащи културни институти и така държавата сама да унищожи спояващия елемент на обществото ни. С унищожаването на трудовия пазар в българската култура се осъждат голям брой професионалисти на безработица, както и се създават непреодолими предпоставки за ново изтичане на мозъци от България на вече практикуващи професионалисти в областта на културата и изкуствата както и на тези, които в момента се учат в българските висши институти.

В този смисъл, за нас е ключово да се спре разглеждането на културата като бюджетен разход и да се възприеме адекватната европейска гледна точка за културата като инвестиция в човешкия ресурс на една държава. Тогава съвсем естествено може да се пристъпи към това, бюджетът за култура да бъде определян на процентно ниво спрямо общия държавен бюджет на страната, така че държавната културна стратегия да има достатъчно сигурна база, на която да стъпи при евентуално преструктуриране. И нека когато се говори за данъкоплатците не се забравя, че всеки данъкоплатец плаща и за правото си да бъде адекватно образован и за правото си да има достъп до културни продукти, които да развиват неговата духовност и да укрепват чувството му за идентичност и културна принадлежност.

Смятаме, че е нужно да се преразгледа и използването на термина „реформа” като означаващ съкращаване на средства и ресурси и да се наложи термина „реформа” като актуализиране на държавната системата за подкрепа на културните процеси спрямо реалната културна ситуация – играчи в полето и техните нужди, стратегия за развитието на процесите в бъдеще. Така изработването на адекватен закон за изпълнителските изкуства, съобразен с тяхната специфика и настоящия контекст ще стане възможно.

По наше разбиране една реформа трябва да бъде неразделна част от предварително проектирана дългосрочна стратегия за българската култура, в която фигурират ясни държавни приоритети както и финансови условия, които гарантират равен достъп и устойчивост на културата на страната ни. По своята същност сегашното законодателство прави невъзможно прилагането на основна европейска ценност като децентрализацията, чрез която културните продукти да могат да дават своите осезаеми резултати за българското общество.

Вярвяме, че единствения начин за създаване на тази стратегия е чрез спазване принципите на прозрачност и широк публичен дебат.

Искаме да се разбере, че постъпателното намаляване на бюджета  за българска култура и  липсата на приоритети, визия и политика в тази област, води неизменно до нейната девалвация до и под критично ниво и настояваме за преразглеждане на антикризисните мерки спрямо този ключов сегмент от българската икономика.

С уважение,

АСТ – Асоциация за свободен театър

Подписаната от АСТ обща декларация може да намерите тук getdata.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: