Записи от Международна Работна Среща по въпросите на Свободния театър

13.07.2010

Първи файл, първи ден – Маргарита Младенова. Интро.

Втори файл, първи ден – Александър Опиц

…Първата асоциация на свободните театри в Германия беше основана в Северен Рейн-Вестфалия. Тази година ще празнува 25 годишният си юбилей. Именно с основаването на тези асоциации свободната сцена започна да се еманципира. Просто всички забелязаха, че ако са организирани могат много по-добре да постигат своите цели, отколкото, ако са самотни творци. През 1990 беше основано Федералното сдружение на свободните театри. Там, където сe образуваха подобни сдружения, това доведе до професионализиране на дейността на свободните театри и потекоха и субсидии.

Трети файл, първи ден – Христо Мутафчиев САБ, В. Танев

…Основният проблем при нас е съществуването на статут на свободният творец и това, което ние трябва да направим съвместно с Асоциацията е именно да определим статута на свободния творец, защото той ще се сблъска с изключително много проблеми в последствие, когато започне да разширява своята дейност или периметъра на своята дейност.

…Едно от основните неща, които най вероятно ще се случат след време, е свободните артисти да имат и театрално място под слънцето, имам предвид театрални сцени. Една бъдеща реформа ще даде възможността да се освободят театрални зали. Свободните артисти да бъдат готови да заемат тези културни пространства.

…Държавата пропуска инициативността на свободните театри.

Четвърти файл, първи ден – Александър Опиц, Отговори на въпроси.

Статистика на АСТ.

Пети файл, първи ден – Веселин Димов АСТ.

…От седем години се занимавам със свободни проекти и имам девет реализирани до тук. Нито веднъж не съм правил представление изцяло поканен от държавен театър. Във всеки държавен театър, в който съм работил съм донасял пари, спечелени от някакъв конкурс.

… Свободната сцена е много важен инкубатор на идеи, на интересни представления и случки, но в последните години много се затегна положението.

Ирина Дочева АСТ.  Огнян Голев АСТ.

Шести файл, първи ден – Снежина Петрова

Седми файл, първи ден – Иван Добчев  ТР”Сфумато”. Тайната мечта на всеки авангардист.

Осми файл, първи ден – Христо Ангеличин  – Софийска община

Девети файл, първи ден – Тибодо и Опиц

Десети файл, първи ден – Виолета Дечева. Първи публичен форум на свободният театър.

Три основни структурни елемента на свободният театър, които го отличават и от институционалният, от частният и също така го отличават от един любителски театър. Първо това е театър, който няма комерсиални цели, това е некомерсиален театър в комерсиална среда. Второ, това е инструмент за мислене на обществото, а не  практика която просто поставя драматични текстове. Третата характеристика е мобилност, проектност – тоест това означава съвсем друг тип организация, която касае целият производствен процес, самият спектакъл и неговото разпространение и радикално се различава от институционалните практики.

Първи файл, втори ден – Диана Андреева Обсерватория по икономика на културата. Статистически данни.

Втори файл, втори ден – Золтан Имели

…Докато слушах конкретните цифри тук разбрах, колко щастливи трябва да се чувстваме в Унгария, защото там се дават доста повече пари за култура.

Въпросът е, как тези пари в министерството на културата се разпределят и до колко обществото знае за системата на разпределение и до колко е прозрачен този процес. И кои са хората овластени да разпределят тези пари. Новият театрален закон, който влезе в сила от първи март тази година е решение на проблема с прозрачността на разпределяне на парите. Подготовката на този закон за театър започна през 1990.

… Първата грижа на директорите на театри и на режисьорите при подготовката на закона беше да запазят съществуващият си статус. Всъщност театъра винаги е бил много важно средство за комуникация между правителството и хората в Унгария. Така, че театърът в Унгария има доста специален статут. Това не означава, че театърът се явява говорител на Министерският съвет пред хората.

…Основната идея за създаване на този закон беше да се стабилизира системата по такъв начин, че да се намалят политическите влияния върху финансирането на театралният процес.

Трети файл, втори ден – Митко Тодоров.

Четвърти файл, втори ден – Митко Тодоров.

Пети файл, втори ден – Мирена Станева. Представяне на фонд „Култура”

Презентация на Юри Вълковски. Публичните инвестиции.

Шести файл, втори ден –  Ирина Занева дирекция „Култура” на Столична община. Золтан Имели за категориите и точковите системи в унгарския закон.

Седми файл, втори ден – Лили Байлова –  Уебсайт scenata.info – трудова борса в областта на театъра.

Калина Вагенщайн, Дъ Фридж, Дерида Денс Център, Кремена Димитрова.

Осми файл, втори ден – Калина Вагенщайн   Разпространението на вече готовите независими проекти.

Девети файл, втори ден – Александър Опиц – обобщение. Ида Даниел, Младен Алексиев – обобщение и закриване на срещата.

Един коментар за “Записи от Международна Работна Среща по въпросите на Свободния театър”

  1. Лили Виденова said

    Благодаря ви за този архив! Не само защото не можах да присъствам на дискусията, а и заради парченцето материална култура, което свидететлства за усилията ви и, надявам се, няма да се загуби.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: