СТАНОВИЩЕ По повод липсата на финансиращи сесии от страна на Министерство на Културата по направление независими продукции в областта на изпълнителските изкуства

31.05.2012

 

До Министъра на Културата

 г-н Вежди Рашидов

 

До Заместник-министъра

на Културата

г-н Митко Тодоров

 

До Директора на дирекция

                                               „Сценични изкуства и  творческо поколение”

г-жа Красимира Филипова

СТАНОВИЩЕ

По повод липсата на финансиращи сесии от страна на Министерство на Културата по направление независими продукции в областта на изпълнителските изкуства

Това писмо е мотивирано от липсата на действия от страна на Министерство на Културата през 2012 година в посока подкрепа създаване независим театрален продукт в страната.

Вече почти година и половина театралният живот в страната се определя чрез едностранни актове коригиращи правилата на въведената под наблюдениe на Министерство на Финансите система на делегирани бюджети, които се ограничават единствено в регулиране на практиките в държавните театрални и музикални организации. Ако обаче в предходните две години Министерство на Културата започна похвалната практика да обявява отделни сесии за неинституционалните формации в областта на изпълнителските изкуства, за да компенсира отчасти пренебрегването на независимия сектор, то тази година тя фактически е прекъсната. През 2010 и 2011 в първото тримесечие бяха проведени конкурси за създаване на независими проекти и въпреки че бяха обявявани без предварителен план, те успяха да подпомогнат значително продукцията на свободните трупи. Очакваше се това да е знак за политическа воля за въвеждане на визия за развитие на този пренебрегван досега сектор, която в перспектива да доведе до нормализиране на условията за работа на творците избрали за свое поле зоната на Свободния Театър. Надявахме се дори на регулярност в календарната поява на тези сесии и в увеличаване на средствата с които оперират.

Реалността обаче показва точно обратното. Въпреки обективните високи постижения на свободната сцена през последните няколко години и бурното ѝ аплодиране и от критиката и от зрителите, от началото на 2012 Министерство на културата не подава информация за сесии за неправителствени организации в годишната си програма. Бяха обявени две сесии за подкрепа на фестивали в областта на театралното и професионалното музикално и танцово изкуство на обща стойност 240 000лв., на които не беше подкрепен нито едно събитие в областта на танца, а съвременния танц е област, в която България решително изостава. Тази година АСТ Фестивал за свободен театър е подкрепен с 10 000лв., но за да изпълни той своето предназначение са необходими достатъчно свободни продукции, които да се конкурират с качествата си. А те трудно биха могли да бъдат произведени без ресурси. В момента ситуацията за работа на този сектор се утежнява особено и поради фактическото блокиране на възможността за копродукции с държавни сцени през последната година след заповедта от 03.05.2010г. на Министерство на културата (те са възможни, но са финансово непривлекателни за театрите съгласно Методиката за финансиране на държавните сцени).

Нашата загриженост за съществуването и развитието на неправителствения сектор, което е от полза за целия театрален контекст в страната и вярата ни в диалога и доброто партньорство с Министерство на културата ни кара да отправим към вас следните предложения:

1. Съгласно бюджета на Министерство на културата през 2012г. са предвидени 800 000лв. за проекти и конкурси. Предлагаме през месец юни 2012г. да бъде обявена сесия за подкрепа създаването на театрални произведения и сесия за създаване на танцови и музикални произведения на обща стойност 400 000 лева. Така независимите групи ще могат да започнат работа по проектите си и ще могат да реализират своята премиера преди края на годината.

2. Да се въведе сесия за разпространение на независими продукции на стойност 150 000 лв., която отчасти да компенсира невъзможността за достъп на независими продукции до държавните сцени и да осигури живота на създадените произведения. Тази сесия да бъде обявена през месец октомври 2012г., със срок за отчитане през месец юни 2013г.

3. Да се предвиди увеличаване на средствата за конкурсните сесии за неправителствени организации през бюджетната 2013г., както и за разработване на цялостна визия за развитие, финансиране и анализ на постигнатото в независимия сектор.

4. Да се предвидят промени в Методиката за финансиране на държавните театри, така че тя да подпомага и стимулира независимия сектор, а не да затруднява съществуването и развитието му и да блокира желанието за коопериране с държавните театри.

Надяваме се това писмо да бъде прието от вас като конструктивно партньорско предложение, а не като критика. Убедени сме, че имаме достатъчно аргументи, за да защитим целесъобразността на исканията си. Очакваме вашия отговор в рамките на следващите две седмици и оставаме отворени за срещи и обмяна на експертни мнения, които да доведат до възможно най-ефективни действия, които да са от полза за защитата и развитието на съвременното българско изкуство и култура.

АСОЦИАЦИЯ ЗА СВОБОДЕН ТЕАТЪР

Веселин Димов /Председател на УС/

ОБСЕРВАТОРИЯ ПО ИКОНОМИКА НА КУЛТУРАТА

Диана Андреева /Директор/

АСОЦИАЦИЯ ЗА СВОБОДНА ТЕАТРАЛНА ИНИЦИАТИВА

С. Попова /Председател на УС/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: