АСТ откри информационен център за добри практики за развитие на града чрез култура

08.09.2014

На 8 септември в Общински културен институт “Средец”, ул. Кракра 2А, по инициатива на Асоциация за свободен театър отвори врати Информационен център за развитие на града чрез култура. Центърът има за цел да предоставя специализирана информация на артисти и културни мениджъри относно възможности за създаване на международни партньорства, възможности за кандидатстване пред европейски фондове и програми, запознаване с международни мрежи и др.

В центъра се намира и библиотека-читалня, включваща разнообразни печатни издания и материали на български и други езици, в областта на мениджмънта, театрознанието, набирането на средства, управление на проекти, каталози на организации и др. Тя ще бъде отворена всеки вторник и четвъртък от 14 до 18 часа, в периода септември – октомври.

На разположение на центъра са и опитни експерти, които ще предлагат индивидуални консултации с предварително уговорен час относно европейски проекти, мрежи, организации и програми.

В центъра ще се организират и множество уъркшопи и работни групи по теми, свързани с развитието на града чрез култура. Първият уъркшоп бе с участието на Кристоф Кнох от Берлин на тема “Обживяване на постиндустриални пространства и облагородяване на районите около тях чрез артистични проекти”.

Информационният център има за цел и да комуникира подготовката на мащабна международна среща на артисти в София от 16 до 19 октомври в НДК. Срещата се организира в партньорство със световната мрежа IETM – най-голямата мрежа за изпълнителски изкуства, с център в Брюксел. Организаирането на този международен форум е част от стратегията на Асоциациация за свободен театър да подпомага развитието на независимата изпълнителска сцена у нас, като създава условия за развитие на международни контакти, за представяне на българската незаивисима сцена пред чуждестранна публика и за професионализирането й.

Информационният център е създаден с финансовата подкрепа на Програма “Европа” на Столична община като експериментален модел, имащ за цел да представи потенциала на взаимодействието между общинските културни институти и независимите организации в София, които имат нужда от пространства за работа и за развитие на професионалния капацитет на българските артисти.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: