„Споделена визия“: проучване на потребностите и потенциала на свободната творческа сцена за ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА, ТАНЦ, ТЕАТЪР, МУЗИКА и ЛИТЕРАТУРА в СОФИЯ

01.07.2016

12308333_974159022619338_1547508471587182070_n

Част от Предложение за изготвяне на стратегия за развитие на свободната творческа сцена

Проект „Споделена визия“ е иницииран от Асоциация за свободен театър и се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община Програма Европа 2016 от  „Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни“.

 

Какъв е смисълът от това проучване?

Целта на това първо проучване е  да изгради визия, споделена от различните участници в свободната сцена за изкуства и да разработи предложение за стратегия за развитие на свободната сцена за ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА, ТАНЦ, ТЕАТЪР, МУЗИКА и ЛИТЕРАТУРА. Усилията ни са насочени към това чрез анализ и дискусия да се определят достижими непосредствени и дългосрочни стратегически цели за устойчиво развитие в седемгодишен период (2016 – 2023). Пряк резултат е подготвянето на предложение за стратегически документ, подкрепящ устойчивото развитие на свободната сцена за изкуства.

Какво означава  свободна творческа сцена в София?

Свободната сцена в София обединява творци и организации, които имат за водеща цел развитието на съвременните художествени практики и многообразието на артистични езици. Тя изгражда среда за експериментални творчески процеси и оригинални творби на високо професионално ниво. Дейностите на свободната сцена развиват съвременни методи и модели на работа при осъществяване на проекти и ги представят на професионалния пазар на изкуствата, пред специализирани и общи публики – местни и международни. Те често са свързани със създаване  и продуцирани на рискови артистични продукти. Свободната сцена насърчава развитието на изкуствата и е катализатор на демократичните и социални процеси в обществото.

Свободната сцена включва организации, формални и неформални творчески сдружения и колективи, както и свободно практикуващи професията си творци. Част от дейностите й получават  публично финансиране по проектни или други субсидии, включително нефинансова подкрепа.

Защо свободната сцена е двигател? 

Повечето от формите, наричани днес  ” класически” и приютени и финансирани основно в културните институции и публичния и частния сектор, са възникнали като независими. Свободната сцена винаги е била в авангарда на изкуството, търсила е и е откривала нови  изразни средства, част от които са били след това широко приемани.

Асоциация за свободен театър (АСТ) е основен партньор на Столична Община в организиране на първото изследване на свободната  сцена за изкуства в  София с цел разработване на стратегия за нейното развитие и разгръщане на потенциала ѝ. АСТ също е водещ партньор в пилотните проекти за предложение за трансформация на „Топлоцентрала“ и „ОКИ Средец“ в инфраструктурни обекти в полза на свободната сцена за изкуства в София.

Как да участвам пряко? 

В процеса на подготвянето на стратегическия документ се използват качествени и количествени  инструменти за проучване на свободната сцена: детайлно в пет дисциплини на изкуствата, и хоризонтално на общи за свободната сцена характеристики.

За тази цел са формирани пет фокус групи в съответната област в изкуствата:

 • Доц. д-р Ани Бурова (ani.strategia@gmail.com) (преподавател в СУ,Факултет „Славянски филологии“, редактор в „Литературен вестник“) ръководи основно ядро на група за анализ в сфера литература и в пресечни точки в предложението за стратегия.
 • Д-р Ангелина Георгиева (angelina.strategia@gmail.com) (платформа „Нови драматургии“, Номадска танцова академия, гост-преподавател в НАТФИЗ) ръководи основно ядро на група за анализ в сфера танц и в пресечни точки в предложението за стратегия.
 • Гергана Димитрова (gergana.strategia@gmail.com) (Асоциация за свободен театър, председател на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни) ръководи основно ядро на група за анализ в сфера театър и в пресечни точки в предложението за стратегия.
 • Александър Евтимов (alexander.strategia@gmail.com) (част от лейбъла „Big Banda“, група “Попара“) ръководи основно ядро на група за анализ в сфера музика и в пресечни точки в предложението за стратегия.
 • Владия Михайлова (vladiya.strategia@gmail.com) (СГХГ, куратор във филиал „Васка Емануилова“) ръководи основно ядро на група за анализ в сфера визуални изкуства и в пресечни точки в предложението за стратегия.
 1. Предстоят две публични обсъждания:
  – на 14 юли 2016 г. в Червената Къща от 11:00.  за запознаване с  целите на проекта и представяне на първи резултати и
  – на 27 септември 2016 г. с цел обсъждане на финалните резултати от проучването и на предложенията, произтичащи от направения анализ.
 2. Предвижда се и анкетно интернет проучване, което е отворена покана към всички заинтересовани страни да споделят информация и мнения.

Кога мога да срещна групите координиращи анализа?

 1. Всеки желаещ може да се свърже с координаторите на проекта и с лидерите на фокус групите по дисциплини. Можете да изпратите съобщение или да посетите обществените обсъждания.
 2. За среща с екипа на проекта свържете се с Христиaн Йовчев (christian.yovhcev@gmail.com) координатор на работната група в проект „Споделена Визия“.Повече информация относно „Споделена визия“ очаквайте скоро на сайта artsofia.bg, както и тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: